Від "натягнутого дроту" - до бункерів. Як країни Балтії будуватимуть "лінію оборони" на кордоні з Росією


Країни Балтії домовилися створити "лінію оборони" на кордоні з Росією. Естонія, Латвія і Литва будуть будувати бункери. Потреба у створенні оборонної зони випливає з угод, досягнутих на саміті НАТО в 2022 році.

Естонія побудує приблизно 600 бетонних бункерів на своєму сході для відштовхування потенційної російської агресії, деякі з них будуть розташовані біля Чудського озера, повідомляє естонське видання Postimees.

Міністри оборони країн Балтії у п'ятницю на зустрічі в Ризі домовилися, що аналогічну оборонну зону на сході кордону створять Латвія і Литва, зауважує видання.

"Війна в Україні знизила наступальну силу Росії, але, за різними оцінками, вона готова відновити її протягом двох-трьох років. Ми повинні бути готові і зробити ціну нападу на Естонію для Росії як можна вище", - сказав радник віце-канцлера Міноборони Естонії Кайдо Тійтус.

Бункери на кордоні, за його словами, необхідні для того, щоб у випадку необхідності захистити територію Естонії з першого метра.

Потреба у створенні Балтійської оборонної зони випливає з угод, досягнутих на саміті НАТО в Мадриді в 2022 році - про те, що альянс буде захищений з першого метра, повідомляє портал ERR.

Саміт НАТО в Мадриді: в меню - "Російський салат" і ключові рішення про майбутнє альянсу
Військовий оглядач Російської служби Бі-бі-сі Павло Аксенов - про перехід НАТО до "лінії оборони"
Від стратегії "натягнутої проволоки" до ешелонованої оборони - за кілька років концепція оборони країн Балтії від потенційно можливого нападу Росії змінилася кардинально.

Раніше завданням обмежених іноземних сил НАТО в балтійських країнах було вказувати, що напад на одну країну буде нападом на весь блок - це і називалося тактикою "натягнутої проволоки".

Крім того, контингенти повинні були стримувати противника, чекаючи, поки підтягнуться основні сили. Однак при цьому в альянсі у багатьох були сумніви в тому, що Росію вдасться стримати.

Тепер країни НАТО впевнені у своїх силах і в здатності стримати російську армію на східних рубежах. Будівництво оборонної лінії - найвиразніший ознака цієї впевненості.

Зміна підходу відбулася під впливом двох факторів.

Во-перше, Росія продемонструвала, що здатна розпочати бойові дії проти сусідньої країни, так що "натягнута проволока" може і не спрацювати. Во-вторих, війна в Україні показала, що добре підготовлена оборона може бути дуже ефективною.

У 2022 році російські війська стикнулися з такою українською обороною в Донбасі, а влітку 2023 року вже українська армія точно так само не змогла далеко прод

винутися під час наступу на південі країни, де Росія за кілька місяців змогла побудувати полеві укріплення.

Плани оборони балтійських країн були обговорені і затверджені на останньому саміті НАТО в Вільнюсі.

Саміт НАТО обговорював плани оборони країн Балтії. Заради "Вагнера" в Білорусі планується скоригувати плани
Будівництво укріплень - це лише невелика їх частина. Вони також передбачають кількісне та якісне посилення присутності військового контингенту НАТО в країнах Балтії.

Навесні в Німеччині, Польщі та країнах Балтії заплановані великі навчання "Стійкий захисник", які будуть включати в себе від 500 до 700 повітряних бойових вильотів та маневри більш як 50 кораблів.

Більше 40 тисяч військовослужбовців буде відпрацьовувати сценарій відштовхування російської агресії проти одного з членів альянсу. Проводити такі навчання планується двічі на рік.

Популярні дописи з цього блогу

Конвертувати JPEG/PNG/TIFF/GIF/BMP у WebP

Оптимізація обслуговування індексів дає змогу підвищити продуктивність запитів і знизити рівень споживання ресурсів